Tijdens de corona periode is het ziekteverzuim flink gestegen. De verzuimcijfers zijn zelfs het hoogst van de afgelopen 18 jaar (4,9%), wat geen nare verrassing is gezien de omstandigheden. Hoe kun je omgaan met ziekteverzuim en hoe kan een bedrijf zich hiertegen verzekeren? In dit artikel vertel ik je alles over hoe je om kan gaan met ziekteverzuim.
Flexibel werken
Eén van de zaken die in een bedrijf verbeterd kunnen worden om het ziekteverzuim te verminderen is het aanbieden van flexibel werk, dan wel de medewerkers zelfroosteren aanbieden. Het gevolg hiervan is dat medewerkers zelf hun uren in kunnen delen op de werkdagen, waardoor zij het werk aan kunnen laten sluiten op hun privéleven. Dit zorgt voor minder stress en uiteindelijk minder ziekteverzuim door een te hoge werkdruk.
Opleidingen
Opleidingen zijn het beste om aan te bieden om het ziekteverzuim te verlagen. Dit klinkt misschien gek, maar dat zit als volgt: opleidingen bieden mensen veel persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat medewerkers hun werkzaamheden met meer plezier en minder stress gaan uitvoeren. Ook wordt het erg gewaardeerd wanneer een bedrijf wil investeren in jou als persoon om jezelf te ontwikkelen, waardoor medewerkers zich meer gebonden voelen met het bedrijf en dus door willen zetten.
Bespreekbaar maken
Veel werkgevers vinden het bespreekbaar maken van ziekteverzuim lastig, omdat het vaak op de privésfeer inspeelt. Toch waarderen medewerkers het heel erg als de werkgever betrokken is bij hun medewerkers. Mocht een medewerker dus bovengemiddeld verzuim hebben of ziet hij of zij er minder goed uit dan normaal gesproken, roep ze dan even op kantoor en ga het gesprek aan. Een aantal vragen die je kunt stellen zijn:
- Zit je goed in je vel?
- Heb je het naar je zin op je werk?
- Ik zie dat je de laatste tijd vaak ziek bent, is er iets wat wij kunnen doen om je te helpen?
Vanuit deze vragen krijg je antwoorden waar je verder mee kan werken, maar wees zeker niet te bang om deze vragen te stellen aan de medewerkers, want meer waardering vanuit de werkgever zorgt ook voor meer waardering vanuit de werknemer.
No-risk polis
Wanneer een bedrijf werknemers in dienst heeft met een arbeidsbeperking of als er een zogenaamde ‘banenafspraak’ is, dan heeft een bedrijf recht op de no-risk polis. Medewerkers die hieronder vallen zijn: werknemers die in het verleden veel uitkeringen hebben gehad of bijvoorbeeld medewerkers die niet fulltime kunnen werken door een chronische ziekte. Het verzuim ligt vaak hoger in deze arbeidsgroepen, waardoor je als bedrijf meer risico loopt. Door de no-risk polis kunnen de lonen voor deze medewerkers tussen de 70% en 100% vergoed worden.