Binnen de arbeidsmarkt is het belangrijk dat personeel wordt behouden. Steeds meer bedrijven kampen immers met steeds grotere personeelstekorten. Hierdoor komt de bedrijfscontinuïteit voor veel bedrijven in gevaar. Bovendien hadden werknemers nog nooit zoveel opties op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is immens en werkgevers stunten met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Duurzame inzetbaarheid gaat dan ook over het vermogen van medewerkers om op een gezonde en motiverende wijze te blijven werken bij dezelfde werkgever. De werkgever dient dan ook faciliteiten aan te bieden waardoor de werknemer zich kan blijven ontwikkelen. De ontwikkeling dient te worden gemeten aan de hand van een clientvolgsysteem om veranderingen in de wensen en behoeften op te sporen.
De onderdelen van duurzame inzetbaarheid
Wanneer we spreken over duurzame inzetbaarheid hebben we het over meerdere facetten die ervoor zorgen dat werknemers op de lange termijn werkzaam blijven. Ten eerste is het belangrijk dat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen en kunnen bijleren. Naarmate een werknemer langer werkt bij hetzelfde bedrijf, is de kans groot dat men behoefte heeft aan nieuwe uitdagingen. De werkgever dient dan ook trainingen en cursussen te faciliteren. Ook een gezonde levensstijl en een goede werk-privébalans dragen bij aan duurzame inzetbaarheid. Deze onderdelen zijn immers essentieel voor werkgeluk. Bedrijven kunnen dit realiseren door gezonde voeding aan te bieden en flexibele werktijden in te stellen.
Voorkom mentale uitputting van werknemers
Een ander belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid is het voorkomen van stress- en burn-outklachten op de werkvloer. In een wereld waar de prestatiedruk alsmaar toeneemt, zien we de laatste jaren een flinke toename in werknemers die uitvallen door stress- en burn-out klachten. Wanneer hier sprake is van zijn werknemers voor een langere tijd niet inzetbaar. De werkgever dient dan ook een werkklimaat in te stellen waarin de werknemer zo min mogelijk stress ervaart. De werkdruk dient dan ook altijd te worden gemonitord om signalen van overbelasting te herkennen. Ook het gesprek aan gaan met de werknemer is belangrijk om een hoge werkdruk en mogelijke stress op te sporen.
Duurzame inzetbaarheid heeft ook betrekking op de werknemer
Het realiseren van duurzame inzetbaarheid is voor een groot gedeelte de verantwoordelijkheid van de werkgever. Het bedrijf dient immers faciliteiten aan te bieden waardoor werknemers toekomstperspectief behouden bij het bedrijf. Echter is duurzame inzetbaarheid ook voor een gedeelte de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Het is belangrijk dat medewerkers zelf ook actief bezig zijn met hun gezondheid en ontwikkeling en dat men hier het gesprek over durft aan te gaan met de werkgever.